Välkommen till flatmoprodukter
    






Skapelsen


Så skapar jag en matta


När du beställer en matta hos mej kanske du skickar med en bit tapetprov eller en tygbit från gardinen som du vill att mattan ska harmoniera med.
Jag har ganska många färdigklippta trasor som kanske passar. Annars går jag på någon andrahandsaffär och letar efter ett påslakan, duk eller gardin som passar. När jag kommer hem så tvättar jag tyget och stryker det
Sen sprättar jag upp sömmarna och sätter mej vid symaskinen och syr ihop tyget till en ”tunnel”. Efter det lägger jag tyget i min oumbärliga skärmaskin och skär remsor som sedan klipps så att det blir en enda lång remsa.
Fast om jag använder jeans så är det tyget för tjockt för att skäras så då är det saxen som gäller, det tar ganska lång tid att klippa, sen syr jag ihop tygremsorna efteråt.
Lägger de nystan/tyger som jag ska använda och försöker se hur jag ska väva för att mattan ska bli enligt önskemål.
Så småningom är det dags att göra en skalenlig skiss där jag får en tydligare bild av hur just din matta kommer att se ut. Beroende på hur lång eller bred mattan är så uppfattar man t.ex. ränder på olika sätt och man kan se ifall den känns orolig eller för mörk/ljus.
Att väva en matta är ett långsamt och krävande hantverk. Det är många moment som ska göras innan man väl står där och ska börja väva.
Jag brukar sätta upp en väv på 21 eller 24 meter lång och 70 - 85 cm bred. Jag använder oblekt bomullsvarp.
Det kallas för att varpa. Då har man en stor ställning som man låter mattvarpen nystas upp till rätt längd och bredd.
Därefter är det dags för förskedning, då trär man i trådarna i en sked som ser ut som en kam för att få ut rätt bredd på mattan.
Sedan är det dags att dra på varpen. Då måste man vara två stycken så då hjälper min man mej. Då hamnar trådarna längst bak på vävstolen i en jämn bredd på den stora bommen/rullen. Förskedningen har nu gjort sitt, så nu drar man ur trådarna ur skeden igen.
Därpå kommer solvningen. Nu ska trådarna en för en träs genom solvets öga. Jag har fyra skaft och trådarna träs i en speciell ordning i solven för att jag ska kunna väva både tuskaft och rosengång.
Nu ska man skeda på riktigt. Trådarna ska i samma sked igen. En och en ska de igenom skedens rör/mellanrum, i rätt ordning och inte komma snett.
Dags för framknytning, nu ska trådarna knytas och spännas i en pinne fram på vävstolen. Det är viktigt att alla trådar är jämt spända och hårt knutna annars blir det snett då jag väver.
Nu närmar vi oss själva vävandet.
Äntligen är det dags för just din matta.
Men först måste jag väga trasorna så att färgerna räcker till hela längden, inge kul om jag har vävt nästan hela mattan men det fattas av någon färg då det är en bit kvar!
Nu ska ”bara” trasorna nystas upp på vävskyttlar. Skissen ska översättas i cm och det ska beräknas krympmån.
När man väver är trådarna så hårt spända i vävstolen när man är färdig och klipper ur mattan drar den ihop sig. Så för att inte din matta ska bli alldeles för kort måste man beräkna varje rand i din skiss med ett litet påslag. Mattan drar ihop sig olika beroende på bindning och kvalité på trasorna så därför måste jag påpeka att avvikelser kan förekomma på +/-10 cm på längden och +/-3 cm på bredden.
Jag vill inte klippa ur en matta på bara några meter utan då vill jag väva en till för det blir mycket spill av varpen som man inte kan använda annars.
Nu väntar knytning av fransar eller om du beställt sydd kant. Jag knyter först en råbandsknop av fyra trådar, sen ett ”kycklingöga” utanpå råbandsknopen, sen knyter jag ett ”kycklingöga” på varje enskild varptråd också för att fransen ska hålla så länge som möjligt. Sen drar jag i varje tråd så hårt det bara går för att knuten inte ska slingra upp sej vid skakning eller tvättning.
Sen ska mattan renklippas ”friseras” så att inga små tygflikar eller tygremsor sticker upp här och där.
Under tiden jag har vävt så har vi säkert haft en del mejlkontakt, ofta brukar jag knäppa kort under tiden som jag mejlar eller MMS:ar till dej.
Nu mejlar eller ringer jag dig och talar om att din fina matta är klar och jag skickar den med posten eller om du bor i närheten så träffas vi och du får din nya matta.
Du betalar och jag hoppas att du blir mycket nöjd!
 
Efter att du nu läst ovan så hoppas jag att du förstår varför leveranstiden kan vara längre ibland än vad som kanske är önskvärt från kundens sida.







Trasmattor